Przepisy i porady

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna

Kochana Babciu, kochany Dziadku…

Weekendowe śniadania to dla mojej rodziny wyjątkowe chwile – nie goni nas czas, nigdzie się nie spieszymy, jesteśmy dla siebie. Sobotnie i niedzielne poranki to niespieszne pobudki, rozmowy o wszystkim i o niczym, kulinarne życzenia do spełnienia… Niestety, nie udało mi się zachęcić dziecka do jedzenia owsianki (na wodzie, soku pomarańczowym, mleku krowim czy kokosowym… z bakaliami, orzechami, świeżymi owocami…), omlety też nie cieszą się szczególnym zainteresowaniem, a piętrowe kanapki z sałatą, pomidorem i ogórkiem już się znudziły… Dlatego musiałam wymyślić, w jaki sposób przemycić warzywa, od których mam wrażenie mojego syna bolą zęby ;)

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna

Kolorowe, świąteczne jarmarki

Ostatni wpis o piernikach (ciasto nastawione? Mam nadzieję, że tak!) wprowadził Was, mam nadzieję, w świąteczny nastrój. W radiu słychać już świąteczne dzwoneczki i słynne „Last Christmas”, uczniowie odliczają dni do odrobiny czasu wolnego, gospodynie planują wielkie porządki i układają powoli menu… Wszyscy mają mnóstwo obowiązków, planów, a ja z premedytacją dziś namawiam Was do większych i mniejszych wagarów!

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna

Na świętego Marcina idź z gęsią do komina!

Zaczyna się dosyć przewrotnie, prawda? Blog o pieczeniu i ciastach, a tu nagle drób? Czy coś się komuś pomyliło?! Ani trochę! Za kilka dni będziemy świętować bardzo ważną dla nas, Polaków rocznicę, czyli Narodowe Święto Niepodległości.

Polska, po 123 latach niewoli, wraca na mapy Europy. To również wspomnienie świętego i imieniny Marcina. Ten dzień, wolny od pracy, to dobry pretekst, aby spędzić czas z rodziną. Najlepiej przy stole ;) dlatego dziś zapraszam na krótki przewodnik po tradycjach kulinarnych związanych z 11 listopada.

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna

Nowości w Zakrysiu

Jak ten czas szybko leci… jeszcze niedawno namawiałam Was na letnie szaleństwa kulinarne, a mamy już wrzesień… Szkoła, obowiązki, zebrania, wielkie zakupy, bo przecież po wakacjach wszystkie spodnie jak nie są dziurawe, to wyglądają, jakby zbiegły się w praniu, a skarpetki nadają się tylko do tego, by wymienić je na nowe.

Temat był już wałkowany kilka, jak nie kilkanaście razy, jednak zawsze warto przypominać i uczulać – jedzmy porządne śniadania! Płatki owsiane, owocowe szejki, potrawy z jajkami oraz najbardziej popularne kanapki. Dziś nie o wskazówkach dotyczących przygotowywania, nie będzie przepisów – chciałabym podzielić się z Wami moimi ostatnimi zakrysiowymi odkryciami, a mianowicie nowym pieczywem – gwarantuję, że każdy znajdzie tam coś dla siebie (i dla zdrowia)!

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna

Nowości w Zakrysiu

Ostatnio na blogu było dużo o pieczeniu i uszczęśliwianiu rodziny. A co z tymi, którzy nie mają ani ochoty, ani siły, ani czasu na ważenie, mieszanie i czekanie na efekt finalny? Recepta jest prosta – na bolączki tego typu najlepszy i niezastąpiony jest Zakryś. Chociaż jestem zwolenniczką samodzielności i ‘własnoręczności’, to uwierzcie – kiedy nie mam czasu, mam zły dzień lub po prostu ochotę na coś słodkiego do kawy, wstępuję do cukierni i najczęściej proszę o ptysie. Idealne ciasto parzone plus krem… idealne na popołudnie!

Ostatnio na blogu było dużo o pieczeniu i uszczęśliwianiu rodziny. A co z tymi, którzy nie mają ani ochoty, ani siły, ani czasu na ważenie, mieszanie i czekanie na efekt finalny? Recepta jest prosta – na bolączki tego typu najlepszy i niezastąpiony jest Zakryś. Chociaż jestem zwolenniczką samodzielności i ‘własnoręczności’, to uwierzcie – kiedy nie mam czasu, mam zły dzień lub po prostu ochotę na coś słodkiego do kawy, wstępuję do cukierni i najczęściej proszę o ptysie. Idealne ciasto parzone plus krem… idealne na popołudnie!

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna

Zimne desery na gorące dni

Lato w pełni. Może pogoda nie jest łaskawa, ale zawsze sami możemy stworzyć letnią atmosferę. Jak? To proste! Wystarczy zrobić szybkie zakupy (lub przynieść potrzebne ingrediencje z ogródka) i pójść do kuchni. Tam wyczarujemy pyszne desery z owocami w roli głównej. Zaprośmy również dzieciaki, niech mają trochę radości i zabawy!

Najłatwiejszy i najbardziej klasyczny to po prostu galaretka z owocami! Przepis znajdziemy na opakowaniu ulubionego smaku, wybierzmy nasze ulubione owoce i gotowe! Należy jednak pamiętać, żeby nie dodawać świeżego ananasa ani kiwi – istnieje duże prawdopodobieństwo, że galaretka nie stężeje. Dlaczego tak się dzieje? Ponieważ zawierają one enzym, który rozkłada białko zwierzęce, jakie zawarte jest w żelatynie. Poza tym – nie ukrywam, że w kuchni staram się być tzw. sezonowcem i korzystać z tych dobrodziejstw, na które akurat mamy sezon. Dlatego więc, jeżeli właśnie skończyły się truskawki, a mamy do wyboru czereśnie, maliny, jeżyny, borówki i jagody…

Przykładowe torty

Tort ślubny


Tort ślubny

O nas

Piekarnia – Cukiernia „ZAKRYŚ” istnieje w Tucholi od 1919 roku.

Obecny właściciel Karol Zakryś jest czwartym pokoleniem kierującym firmą. Przez ponad 90 lat kolejni wlaściciele z pasją i zamiłowaniem do tradycji rozwijają działalność. Dzięki dużej różnorodności asortymentu, znakomitej jakości wyrobów, otwartości na nowe receptury i technologie oraz stale powiększającemu się gronu klientów firma ma od wielu lat ugruntowaną pozycję na rynku cukierniczo-piekarniczym.

Już ponad 100 lat cieszymy Wasze podniebienia ...

 

Krótkie linki

Kontakt

  Napisz do nas: zakrys@op.pl

  +48 52 334 37 35

  +48 533 559 711

ul. Świecka 17

ul. Kniejowa 14

89-500 Tuchola

Skontaktuj się