Urodziny to szczególny dzień w roku dla każdego z nas. To doskonała okazja do uczczenia tego dnia chociaż symbolicznie. Choć w starszym wieku już nie tak bardzo się z tego cieszymy, bo w końcu zawsze o rok starsi. W przeciwieństwie do dorosłych z urodzin chyba najbardziej cieszą się dzieci. Kiedy organizujemy dla nich uroczystość z różnymi atrakcjami i potrawami, uśmiech nie schodzi im z twarzy. Urodziny mogą kojarzyć się nam z wieloma wypiekami, a przede wszystkim ciastami i oczywiście tortem.
Do świętowania tego wyjątkowego dnia w gronie rodzinnym często wybieramy jako deser rozmaite ciastka i obowiązkowo tort urodzinowy. Wybór ciast jest ogromny, a to jakie wybierzemy zależy tylko i wyłącznie od naszych gustów smakowych.
Przyjrzyjmy się jakie rodzaje ciast możemy znaleźć w Cukierni Zakryś i wykorzystać na urodzinowy poczęstunek dla gości i rodziny.
Pierwszy rodzaj ciast to ciasta kremowe.
W – zetka – puszyste ciasto biszkoptowe o smaku czekoladowym, przełożone naturalną śmietanką o smaku waniliowym. Wykończone kruszonym ciastem biszkoptowym.
Kostka Rafaello – składa się ona z dwóch rolad czekoladowych przełożonych masą śmietanową z kokosem. Przyprószone jest na górze wiórkami kokosowymi.
Snikers –wykonany jest z dwóch blatów ciasta czekoladowego przełożonego kremem budyniowym. Wykończone jest ono masą kajmakową oraz mixem orzechów i bakalii.
3 bit – spód zrobiony z herbatników, przełożony masą kajmakową i kremem budyniowym, następnie przykryty herbatnikami i naturalną śmietanką o smaku waniliowym. Całość udekorowana jest wiórkami kokosowymi.
Kostka alpejska – ciasto czekoladowe nasączone białym winem CIN – CIN Bianco przykryte kremem na bazie masła, wanilii oraz alkoholu, połączone z bezą.
Kostka Tiramisu – składa się ze spodów czekoladowych przełożonych pysznym kremem tiramisu na bazie serka mascarpone, śmietanki naturalnej i nuty kawy. Spody nasączone są odrobiną alkoholu, a wierzch kostki przyprószony delikatnie kakao.
Szarlotka deserowa –spód ciasta babkowego, przełożony kremem budyniowym z kawałkami jabłka oraz masą śmietanową połączoną z musem czekoladowo – karmelowym. Całość wykończona jest żelem owocowym.
Drugi rodzaj ciast to serniki.
Sernik firmowy – spód ciasta biszkoptowo – tłuszczowego, masa sernikowa na bazie masła oraz chudego wiejskiego twarogu z dodatkiem aromatu waniliowego. Całość udekorowana jest pomadą.
Sernik na zimno – blat czekoladowy przykryty warstwą puszystej masy na bazie twarogu i śmietanki, z żelką truskawkową oraz śmietaną truskawkową.
Przyszedł czas na tort, czyli punkt kulminacyjny każdej imprezy urodzinowej.
https://www.cukierniazakrys.pl/index.php/przepisy-i-porady/400-urodzinowe-slodkosci#sigProId9460bb5613