Przepisy i porady

Tradycyjny domowy chleb

Ocena użytkowników: 3 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 

Tradycyjny domowy chleb

Wielu z nas na codzienne śniadanie, czy kolację wybiera kanapki. Panuje u nas taka swego rodzaju tradycja jedzenia chleba. Niektórzy wybierają chleb pełnoziarnisty, inni pszenny, czy na zakwasie. To jakie pieczywo wybierzemy zależy wyłącznie od naszych preferencji. W niektórych domach panuje tradycja pieczenia domowego chleba. Może to być doskonała okazja do zgłębiania wiedzy dla młodszych pokoleń od naszych babć, czy dziadków.

Dzisiaj w Internecie znaleźć możemy wiele przepisów na przeróżne rodzaje chleba. Na przykład chleb orzechowy z rodzynkami, chleb żytni z oliwkami, chleb ziołowy z fetą, tradycyjny chleb żytni razowy oraz tradycyjny chleb pszenny.

Wybór jest ogromny, a pieczenie takiego chlebka we własnym domu to czysta przyjemność. Gdy wyciągamy taki świeżo upieczony chleb z piekarnika, to po całym naszym mieszkaniu roznosi się piękny aromat.

Przedstawimy dzisiaj bardzo prosty przepis na chleb, który można wykonać we własnym domu. Przepis dotyczył będzie tradycyjnego domowego chleba pszennego.

Chleb pszenny

To przepis na prosty i zwyczajny chleb pszenny. Dla takich osób, które nie mają czasu na zabawę z zakwasem. Ciasto na chleb przygotowuje się niezwykle szybko, a chleb w ekspresowym tempie rośnie. Jak większość tego typu chlebów na drożdżach – niezbyt długo utrzymuje swoją świeżość. Jego smak jest neutralny, a więc będzie pasował do wszystkiego.

Potrzebne składniki:

 

kruchy spód:

   15 g świeżych drożdży lub 7 g suchych

   1/2 łyżeczki cukru

   550 g mąki pszennej np. typ 550 lub 650

   1 łyżka soli

   50 g oleju

   300 g letniej wody

 

Przygotowanie:

Na początek świeże drożdże łączymy z cukrem i czekamy aż się rozpuszczą. W przypadku drożdży suchych po prostu wsypujemy je do mąki z pozostałymi składnikami.

Mąkę łączymy z rozpuszczonymi drożdżami, olejem, solą oraz letnią wodą. Zagniatamy ciasto aż do momentu kiedy stanie się miękkie i elastyczne. Pod koniec wyrabiania ciasto powinno się jedynie delikatnie lepić do dłoni.

Ciasto przekładamy do miski wysmarowanej olejem, przykrywamy je np. folią spożywczą i pozostawiamy do wyrośnięcia na około godzinę w ciepłym miejscu.

Wyrośnięte ciasto zagniatamy krótko jeszcze raz. Formujemy je w podłużny bohenek i przekładamy do formy o wymiarach 30 cm x 10 cm. Formę można wcześniej wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować np. olejem i wysypać otrębami.

Pozostawiamy chleb do ponownego wyrośnięcia na ok. 30 minut lub do czasu kiedy chleb urośnie do brzegów formy.

Pieczenie:

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 220 stopni C, program “góra + dół”.

Chleb wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 10 minut w temperaturze 220 stopni C, potem zmieniamy temperaturę na 200 stopni i pieczemy jeszcze przez 40 – 45 minut.

Pod koniec pieczenia warto wyciągnąć chleb z formy i dopiec go przez ostatnie 10 minut już bez formy.

Przepis pochodzi ze strony: http://przepisnachleb.pl/

Przykładowe torty

Tort ślubny


Tort ślubny

O nas

Piekarnia – Cukiernia „ZAKRYŚ” istnieje w Tucholi od 1919 roku.

Obecny właściciel Karol Zakryś jest czwartym pokoleniem kierującym firmą. Przez ponad 90 lat kolejni wlaściciele z pasją i zamiłowaniem do tradycji rozwijają działalność. Dzięki dużej różnorodności asortymentu, znakomitej jakości wyrobów, otwartości na nowe receptury i technologie oraz stale powiększającemu się gronu klientów firma ma od wielu lat ugruntowaną pozycję na rynku cukierniczo-piekarniczym.

Już ponad 100 lat cieszymy Wasze podniebienia ...

 

Krótkie linki

Kontakt

  Napisz do nas: zakrys@op.pl

  +48 52 334 37 35

  +48 533 559 711

ul. Świecka 17

ul. Kniejowa 14

89-500 Tuchola

Skontaktuj się